Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Οι... καλοπληρωμένοι "υπερόπτες" του Frontex , οι "φτωχοί" συγγενείς και... σκύλοι του Λ.Σ και οι ιστορίες του Ναστραντίν Χότζα

www.bloko.gr
Στο... μέλλον αλλά, όπως παραδέχθηκε, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παρέπεμψε, μεταξύ άλλων, και το θέμα του επιδόματος διατροφής των σκύλων ναρκωτικών-εκρηκτικών του Λ.Σ ο Υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας.
   
Τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, του κ. Δρίτσα μονοπώλησαν τα θέματα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του προσφυγικού κυρίως σε σχέση με την εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά, ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων θέσαμε στον Υπουργό μια σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν για το Λιμενικό Σώμα και που αποτελούν πηγή δυσφορίας και απογοήτευσης για το προσωπικό, σε εποχές, μάλιστα, υπερεντατικής εργασίας.

Αναγνώρισε, ο κ. Δρίτσας για μία ακόμη φορά τον πολύμηνο αγώνα των Λιμενικών στο Αιγαίο κάτω από δύσκολες συνθήκες, με περιορισμένα μέσα αλλά και πενιχρές αμοιβές. Είπε, μάλιστα, ότι η απαιτούμενη τιμή τους έχει αποδοθεί από τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, την Ακαδημία Αθηνών, την κοινωνία αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη.
'Ομως η τιμή,  τιμή δεν... έχει.  "Χλωμές" από ο,τι φαίνεται οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, κυβερνητών και μηχανικών δηλαδή,  για τα σκάφη. ( κι ας υπάρχουν κατά κανόνα μονά πληρώματα στα περισσότερα νησιά)
Παραδέχθηκε, ο κ.Υπουργός, ότι οι 'Ελληνες Λιμενικοί και κυρίως αυτοί της πρώτης γραμμής στα σκάφη και τα Λιμεναρχεία του Ανατολικού Αιγαίου παίρνουν...ψίχουλα και δίνουν την ψυχή τους σε σχέση με τους...υπεροπτικούς, όπως τους χαρακτήρισε, αλλά καλοπληρωμένους ένστολους του Frontex.  Ωστόσο, χρήματα δεν υπάρχουν για κάτι παραπάνω, προς το παρόν, ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται, κατευθύνονται σε προεπιλεγμένες δράσεις όπως π.χ καύσιμα και μετακινήσεις αλλά όχι σε οποιουδήποτε είδους επίδομα.
Θέσαμε και το θέμα των τροφείων των Κ-9, οι συνοδοί των οποίων θα κλείσουν σε λίγο δύο χρόνια πληρώνοντας από την τσέπη τους όχι μόνο το φαγητό αλλά και την κτηνιατρική φροντίδα των σκύλων. Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι έχει δοθεί εντολή να καλυφθεί το κονδύλι από τον προυπολογισμό του Υπουργείου ως την ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης ( κάτι που δεν έχει γίνει προς το παρόν) αλλά δεν είχε κι ένα σαφή χρονικό ορίζοντα να ανακοινώσει σχετικά με την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης , λέγοντας χαρακτηριστικά " θα είναι γρήγορα αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε".
(Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πάντως, η οποία εκκρεμεί εδώ και 7-8 μήνες, δεν λύνεται μόνο το θέμα των σκύλων αλλά και μια σειρά άλλων σοβαρών θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση και επισκευή των πτητικών μέσων του Λ.Σ, με τον Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας (ΛΑΠ) με την εξόφληση εκκρεμών δαπανών προηγούμενων ετών προς το προσωπικό του Λ.Σ. κ.α)
Αυθόρμητα, πάντως, και πολύ καλοπροαίρετα , ήρθε ο συνειρμός... σε μια από τις πολλές ιστορίες του Ναστραντίν Χότζα και του γαϊδάρου του. Χρωστούσε πολλά, ο Ναστραντίν Χότζας και για να κάνει οικονομία άρχισε να μειώνει μέρα με τη μέρα το σανό που έδινε στον γάιδαρό του για να φάει, παρά το γεγονός ότι ήταν ο πιο πολύτιμος βοηθός του. Εκείνος εξοικονόμησε χρήματα για τα χρέη του και ο γάιδαρος ήθελε δεν ήθελε συνήθισε την ασιτία και εξακολουθούσε να σηκώνει τα βάρη του αφεντικού του στη δουλειά.
Ώσπου μια μέρα...ο Ναστραντίν Χότζας βρήκε τον γάιδαρο του, ψόφιο στο παχνί και αναφώνησε με παράπονο:    
«Για δες ατυχία, τώρα που ο γάιδαρος έμαθε να μην τρώει, ψόφησε». 
Δ. ΒοΓ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: