Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

«Μέλη» ΜΚΟ αποτρέπουν τους πρόσφυγες να φύγουν από τον Πειραιά

www.protothema.gr/
  
«Άκαρπες» οι προσπάθειες των Λιμενικών να απομακρύνουν τους μετανάστες από το λιμάνι - Τους καλούν από τα μεγάφωνα να ξεστήσουν τις σκηνές και να εγκαταλείψουν τους χώρους της πύλης Ε2 

Να ξεστήσουν τις σκηνές τους και να εγκαταλείψουν τους χώρους της πύλης Ε2 καλούν άνδρες του λιμενικού σώματος πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Από τις 12:00 της Δευτέρας οι λιμενικοί με μεγάφωνα καθιστούν σαφές στους ανθρώπους αυτούς ότι το λιμάνι θα αδειάσει με απόφαση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές για ακόμη μια φορά έχουν αποβεί άκαρπες, αφού άτομα που φέρονται ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) προτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και ανάπηρους, να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. 

Χαρακτηριστική η δήλωση του οδηγού ενός εκ των τριών λεωφορείων που βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας στην πύλη Ε2. "Ερχόμαστε κάθε μέρα εδώ, καθόμαστε 8-9 ώρες και προσπαθούμε να φορτώσουμε. Προσπαθούν από το λιμάνι να οργανωθούν και υπάρχουν κάποιοι από τις ΜΚΟ που τους κοροϊδεύουν. Έχουν κάποιες λίστες που καταγράφουν τα ονόματά τους και τους λένε μη φύγετε από εδώ, μην πάτε στα hotspots", τονίζει.
  
Εν τω μεταξύ, στις 13:00 έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας και επιχειρησιακός συντονιστής για τη διαχείριση των προσφύγων Γιάννης Ταφύλης., συνοδευόμενος από τον αρχηγό και α' υπαρχηγό του λιμενικού σώματος. Ευθύς ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με μια ομάδα Χριστιανών προσφύγων, προκειμένου να μετακινηθούν σε κάποιο χώρο φιλοξενίας. 

Προβλήματα από τη δράση ΜΚΟ στο λιμάνι του Πειραιά ουσιαστικά παραδέχτηκε και ο κ. Ταφίλης, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, τόνισε πως "αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι πως παράλληλα με την επίσημο ρεύμα πληροφόρησης που έχει ενεργοποιήσει η κρατική μηχανή υπάρχει κι ένα ρεύμα παραπληροφόρησης".

Όπως εξήγησε "μπορεί να ακούγονται πράγματα μέχρι και ότι εκεί που σας πάνε είναι φυλακές, πράγματα που δεν ισχύουν φυσικά" . Μάλιστα, στην ερώτηση του protothema.gr εάν θα υπάρξει έλεγχος των ΜΚΟ, μέλη των οποίων ακόμη και σε άνδρες του λιμενικού είπαν "φύγετε, εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ", ο κ. Ταφίλης σχολίασε τα εξής: "Εάν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα σε λίγες ημέρες δε θα υπάρχει πλέον η δομή, δε θα υπάρχει κόσμος κι όποτε η δραστηριότητα αυτή δε θα υπάρξει".
  
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι μέχρι αύριο το απόγευμα να αδειάσει η Ε3 πύλη και μέχρι τέλος της εβδομάδας-αρχές της επόμενης όλο το λιμάνι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: