www.bloko.gr
Πόσο... κοστολογεί η Ελλάδα και πόσο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μόχθο και τον αγώνα των στελεχών του λιμενικού - ακτοφυλακής που σώζουν ζωές προσφύγων και μεταναστών;
Είναι τουλάχιστον εξοργιστικές οι διαφοροποιήσεις που ακούστηκαν στη συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
Περίπου 200 ευρώ την ημέρα διατροφή και διαμονή λαμβάνουν κάθε ένα από τα στελέχη των χωρών της Ε.Ε που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του Frontex στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο Φώτης Γαρουφαλιάς, πρόεδρος της ΕΠΛΣ Λέσβου 55 με 60 ευρώ την περιπολία επιπλέον του μισθού τους μοιράζονται τα μέλη των πληρωμάτων κάθε σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής( περίπου 13,5 ευρώ ο καθένας δλδ) που έχουν σώσει περισσότερους από 105.000 ανθρώπους τον τελευταίο χρόνο. ( και η περιπολία δεν τελειώνει σχεδόν ποτέ στην ώρα της!)
Δύο φορές το χρόνο η Κυπριακή Ακτοφυλακή δίνει πλήρη εξάρτυση στα στελέχη της αξίας 500 ευρώ, έκαστη. Από το 2003 έχουν να λάβουν έστω κι ένα παντελόνι (δεν συζητάμε για αρβύλες ή ,μπουφάν) οι 'Ελληνες λιμενικοί ( και κυρίως οι...μονίμως βρεγμένοι στα σκάφη) σύμφωνα με τον Γιάννη Τσαλίκη πρόεδρο της ΕΠΛΣ Χίου-Σάμου.
Από την έκρηξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού πριν από έναν χρόνο 20 θετικά δείγματα μαντού βρέθηκαν σε λιμενικούς στη Χίο και ένα κρούσμα ηπατίτιδας Α' στη Λέρο.
Και μπορεί η κατάσταση με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Λιμενικών να βελτιώθηκε κάπως σε σχέση με το 2010 που μόλις ένα φαρμακείο στην επικράτεια τους έδινε φάρμακα με πίστωση, όμως, απέχει πολύ από το να νιώθουν ασφάλεια, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Θάνος Τσατσουλής.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή καταγγελία για άτομα που δηλώνουν μέλη ΜΚΟ και δυσχεραίνουν το έργο του λιμενικού, αυτή την εποχή στο Λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με τον Θάνο Τσατσουλή, συναδελφοί του λιμενικοί έχουν διαπιστώσει ότι συστηματικά κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ανήκουν σε εθελοντικές οργανώσεις ή είναι μέλη "περίεργων" ΜΚΟ παροτρύνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εγκαταλείψουν το Λιμάνι και να μην πάνε σε κάποια οργανωμένη δομή φιλοξενίας, λέγοντάς τους ότι εκεί είναι χειρότερα.
Μάλιστα, επικαλέστηκε το γεγονός ότι ενώ οι αφίξεις από τα νησιά στον Πειραιά έχουν ελαχιστοποιηθεί μετά τη συμφωνία με την Τουρκία και της Ε.Ε, παρόλα αυτά στο Λιμάνι η κατάσταση όχι μόνο δεν εξομαλύνεται αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες αυξάνονται φθάνοντας τους 5.500 ίσως και 5.800 πλέον.
Δ.ΒοΓ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου