Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Για πρώτη φορά μίλησαν οι πρωταγωνιστές!

"Respect" στα πληρώματα των σκαφών και τους διασώστες του Λ.Σ - Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν οι 'Ανθρωποι

www.bloko.gr

Οι αριθμοί έχουν προ πολλού αποκαλύψει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Σε αρκετούς δημοσιογράφους αρέσουν, πάντως, τα... νούμερα.

Δεν ήταν όμως ούτε οι - ούτως ή άλλως εδώ και καιρό- "εντυπωσιακοί " αριθμοί, ούτε οι πίνακες με τα στοιχεία, ούτε καν τα ερασιτεχνικά βίντεο με διασώσεις από πληρώματα σκαφών του Λιμενικού που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΠΛΣ. Θα μπορούσαν , άλλωστε, να τα στείλουν στα δημοσιογραφικά mails και να αναπαραχθούν μέσα σε λίγα λεπτά σε sites, blogs κοκ. 

Αν για έναν και μόνο λόγο άξιζε η πρωτοβουλία  να δοθεί η συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης στο Υπουργείο Ναυτιλίας από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΠΛΣ, ήταν γιατί ταυτόχρονα ακούστηκαν για πρώτη ίσως φορά επίσημα και συγκροτημένα οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ματώνουν, κοπιάζουν νυχθημερόν, έχουν χάσει τον ύπνο τους και βλέπουν εφιάλτες συμμετέχοντας επί μήνες στο δράμα που παίζεται στο Αιγαίο γιατί κάνουν απλά, όπως λένε, οι ίδιοι, κάνουν το καθήκον τους.


Φωνές από τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών που έβγαλαν με τα χέρια τους νεκρά παιδιά από τη θάλασσα, που με νοτιά ή με βοριά με νύχτα ή με μέρα έσωσαν χιλιάδες ζωές στη θάλασσα, έγκυες, ηλικιωμένους και ανάπηρους χωρίς να περιμένουν κανέναν "σωτήρα",  οι ίδιοι , χωρίς να διεκδικούν καμία δάφνη. 

Οι κακοπληρωμένοι πλωτατζήδες και διασώστες  στα σούπερ πούμα που κάθε "Δημόσιο" σε ολόκληρη την υφήλιο θα ήθελε να έχει "υπαλλήλους". Ο Κυριάκος, ο Μιχάλης, ο Μενέλαος και ο Νίκος που μίλησαν,  αλλά και πάρα πολλοί άλλοι τους οποίους εκπροσώπησαν επάξια.

Τα λόγια τους καρφιά για όποιον έχει έστω και λίγη συνείδηση μέσα του.

"Ψυχολογικά είναι δύσκολα. Αντιμετωπίζουμε και ναυαγούς που δεν έχουν καλό τέλος.  Τη μία άσχημη εικόνα, συμπληρώνει, δυστυχώς, άλλη. 'Ενα νεκρό παιδί και αμέσως μετά ένα άλλο ασυνόδευτο χωρίς την οικογένειά του"  - Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ Κυβερνήτης στο ΠΛΣ 602 της Μυτιλήνης.

" Γυρίζω το πρωί  από τη δουλειά κι κείνη την ώρα βλέπω τα παιδιά μου που φεύγουν για το σχολείο και με ρωτάνε: Μπαμπά, πόσα παιδάκια σώσατε σήμερα; Αυτή είναι η ανταμοιβή μου, δεν θέλω τίποτα άλλο" - Μιχάλη Καπιτανέλης - Ανθυποπλοιάρχος Λ.Σ Μηχανικός στο ΠΛΣ 602 της Μυτιλήνης

" Σε  περίπου 65 άτομα ήταν 40 γυναικόπαιδα, 15 - 16 γέροντες, 2 άτομα με ειδικές ανάγκες, με τα καροτσάκια τους, ένας γέροντας χωρίς πόδι κι ένα άλλος χωρίς μάτι. Εάν είχε γίνει ναυάγιο είναι ζήτημα εάν ένας ή δύο από αυτούς θα κατάφερναν να σωθούν" - Μενέλαος Δαφέρμος - Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ - Μηχανικός ΠΛΣ αποσπασμένος στην Κω.

" Στα πιο πολλά περιστατικά που έχουμε κληθεί να πάμε, απλά καταδεικνύουμε πτώματα στα σκάφη που βρίσκονται κοντά. Και οι διασώσεις όταν γίνονται είναι πρωτόγνωρες. Μικρά παιδιά για τα οποία δεν έχουμε εξοπλισμό και τα κρατάμε στην αγκαλιά ανεβαίνοντας, έγκυες 7 και 8 μηνών που μέσα στη θάλασσα καταλαβαίνεις ότι είναι έγκυες και πώς να τις δέσεις στους ειδικούς ιμάντες για να τις ανεβάσεις στο ελικόπτερο". - Νίκος Ιορδανίδης - Αρχικελευστής Λ.Σ - Διασώστης Ε/Π Super Puma.

'Ενα τεράστιο RESPECT σε όλους τους. Για το κουράγιο και τη δύναμη τους, για τα τόσο αληθινά και καθαρά λόγια που ακούστηκαν από τα χείλη τους. 
Καλοί οι αριθμοί, αλλά πάνω από όλα ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!  

Δώρα Βογιατζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: