Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Οριακή η κατάσταση. Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά

http://www.tovima.gr/

«Θα πρέπει να αποκτηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των προσφύγων και εκπροσώπων της κυβέρνησης για να τους πείσουν να φύγουν σταδιακά από το λιμάνι του Πειραιά και να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας. Αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να την κάνει αλληλέγγυος ή εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που έρχονται για λίγες ώρες στο χώρο». 

Αυτό σημείωναν εκπρόσωποι φορέων του Πειραιά βλέποντας τον αριθμό των προσφύγων να φτάνει τις 5.500 περίπου και να μην έχουν ως τώρα εικόνα για την διαμόρφωση νέων χώρων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου θα μπορούσαν να γίνουν κέντρα φιλοξενίας. 

Παράλληλα οι σκηνές διαρκώς αυξάνονται γύρω από τους χώρους αναμονής επιβατών στις πύλες Ε1, Ε2 και Ε3, ενώ σκηνές έχουν στηθεί και περιμετρικά της πέτρινης αποθήκης που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σε επιφυλακή διαρκώς σε όλα τα σημεία είναι λιμενικοί ειδικά τις ώρας αφίξεων - αναχωρήσεων πλοίων για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Σύμφωνα με την τελευταία (επίσημη) καταμέτρηση, 5.467 πρόσφυγες βρίσκονται στον Πειραιά και οι σκηνές έχουν φτάσει μέχρι τις αποβάθρες, από όπου σαλπάρουν τα πλοία προς τα νησιά.

Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο 17 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 2» χωρίς να μεταφέρει κανέναν πρόσφυγα.

Όπως λένε οι εκπρόσωποι των φορέων του Πειραιά, οι πρόσφυγες μέσα στην απόγνωση τους πιστεύουν επιτήδειους που τους μεταφέρουν από στόμα σε στόμα, είτε μέσω μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως στο facebook) ότι να περιμένουν στο λιμάνι, καθώς τα σύνορα θα ανοίξουν ή ότι υπάρχουν τρόποι να παρακάμψουν τον φράχτη στην Ειδομένη και να μπουν στην πΓΔΜ από άλλα σημεία.

Την ίδια στιγμή πολλοί, αρνούνται να μεταφερθούν στις δομές που έχουν κατασκευαστεί μιας και όσοι πήγαν σε κάποιες από αυτές, επέστρεψαν πίσω καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες και παρουσία αστυνομίας και στρατού.

Επιπλέον αρκετή δουλειά έχουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εθελοντές γιατροί καθώς πολλά παιδιά έχουν ταλαιπωρούνται τις τελευταίες ημέρες από γαστρεντερίτιδα και υψηλό πυρετό.

Και αυτό το Σαββατοκύριακο πάντως απλοί πολίτες έφερναν στο λιμάνι τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης όπως οι γονείς μαθητών νηπιαγωγείου της Σαλαμίνας.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι του Σαββάτου ενημερώθηκε το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Τζελέπη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ότι, 4χρονο αγόρι πρόσφυγας, ο οποίος είχε διαφύγει της προσοχής των οικείων του, ήρθε σε επαφή με διερχόμενη υπηρεσιακή μηχανή η οποία κινούνταν με πολύ μικρή ταχύτατα μπροστά από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε2 εντός του λιμένα Πειραιά.

Άμεσα, ο 4χρονος εξετάσθηκε από ιατρούς του κινητού πολυϊατρείου «Ιπποκράτης» του οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού» και για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», απ' όπου εξήλθε καλά στην υγεία του.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Τζελέπη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: